traffic-sign-g41018d3ac_1280

5 kulcsfontosságú készség, ami meghatározza a vállalkozásod sikerét.

Sok vállalkozó gondolja úgy, hogy a legfontosabb tényező, amely meghatározza egy
vállalkozás eredményeinek mértékét, az nem más, mint a tapasztalataik és meglévő tudásuk
az adott területen. Mégis számtalan vállalkozás működik a saját árnyékában úgy, hogy a
termék és/vagy szolgáltatás minőségi és bizonyítottan jól működik a piacon. Az igazán
sikeres vállalkozók felismerték a készségek fontosságát és kialakították azokat, amelyek
segítették őket fejlődésükben és céljaik elérésében. Egy új vállalkozás elindítása feszültséggel
jár és türelmet igényel, neked mégis azon kritikus készségek elsajátítására kell fókuszálnod,
amelyek elengedhetetlenek a jövőbeni sikereid szempontjából.

Rögtön két korábbi ügyfelem példájával szeretném szemléltetni számodra, hogy miért is olyan fontos ez. Az etikusság érdekében nevezzük őket most Áginak és Zolinak.

Negatív példa

Ági partnerével közösen szeretett volna vállalkozást indítani. Mindketten több mint 10 éves szakmai múlttal a hátuk mögött terveztek belevágni. Partnere korábban vállalkozott is, de nem túl jó eredményekkel. Emlékszem az első ülésünkön Ági úgy próbálta feltüntetni a korábbi tanulmányait, mintha a pár bizonyítvány önmagában is elég lenne a sikerességhez. Partnere a korábbi minta alapján szerette volna a szolgáltatást értékesíteni, mégpedig mindenkinek és nevetségesen olcsón. Ági azt nagyon jól értette, hogy ezzel mi a gond, viszont képtelen volt ezt kommunikálni a partnere felé, aki nem tanulva a hibákból semmin sem szeretett volna változtatni. Ági nem tudta érvényesíteni a véleményét és hónapok teltek el úgy, hogy nem tudták meghatározni, hogy kinek is szól a szolgáltatás és mennyiért. Ekkor már média megjelenést terveztek, kifizettek rengeteg pénzt egy weboldalért, a marketing terv pedig az lett volna, hogy Siófokon kiplakátolják a szolgáltatásukat, mert nem értenek a marketinghez. Szerencsére ez így nem ment végbe, a vállalkozás pedig elindult.
Dióhéjban a pénz és a szakmai tapasztalat nem tudott segíteni azon, hogy nem működött a kommunikáció, nem akartak változtatni a nem működő rendszereken és főleg nem akartak új ismereteket elsajátítani.

Abszolút pozitív példa

Zoli coaching vállalkozást tervezett indítani. Amikor elkezdtük a közös munkát alkalmazottként dolgozott és beragadva érezte magát munkahelyén. A coach képzést már korábban elvégezte, de gyakorló coaching ülése alig volt még. A saját útját kereste. Már az első ülésünkön átjött, hogy mennyire elszánt és miért akarja az egészet. Idézem őt: “Szebbé akarom tenni mások világát.” Rendkívül ambíciózus volt, húzta őt előre a saját célja. Elkezdett gyakorló ügyfeleket szerezni, hamarosan már minden nap coacholt és ezáltal természetes úton fejlődött. Mindeközben megtanulta, hogyan készítse el saját weboldalát és hirdetéseit. Ezek messze kívül estek a komfortzónáján. Majd elkezdett cikkeket írni, ekkor már megvolt az első fizető ügyfele is a hirdetéseiből. Mára pedig leküzdötte a videózástól való félelmét is és létrehozta saját Facebook csoportját. Amit pedig külön kiemelnék, hogy közös munkánk során tudatosan szokásokat alakított ki. Olyanokat, amik támogatják őt a célja elérése érdekében.
Bátran állíthatom, hogy három hónap alatt megváltoztatta az életét. Mindez a készségei nélkül lehetetlen lett volna. Az itt felvonultatott készségekről szól a következő rész.

Ambíció

Egy vállalkozás elindítása és működtetése nem éppen sétahajózás. Nem süt mindig a nap, ellenben olykor bizony igazán beborul az ég. Ilyenkor adhatja magát a feladás gondolata. Lemondani az egészről, ha nehézzé válik az út, de a legsikeresebb vállalkozók ambíciózusak és kitartanak a viziójuk mellett. Értékes terméket vagy szolgáltatást akarnak létrehozni, sikereket akarnak elérni és lépésről lépésre haladnak céljaik felé. Ha a cél olyan, ami felé nem kell rugdosni magad, mert húz magával, akkor leszel igazán elkötelezett. Ilyen esetben rendelkezhetsz egy belső hajtóerővel, amelynek köszönhetően elvégzed a kemény munkát, hogy a vállalkozásod sikeres legyen.

Tanulásra és fejlődésre való hajlandóság

“Én már eleget tanultam.” Bizonyára te is hallottad már ezt a kifejezést. Ennél csak a “tanuljon, aki hülye” a rosszabb. Sokan gondolják úgy, hogy a tanulás a főiskola, egyetem vagy egy szakmai képzés elvégzéséig tart. Számukra rossz hír lehet, hogy a technológia, az ipar, az értékesítési folyamatok(és még sorolhatnám) folyamatosan fejlődnek. Így aki behúzza a féket önmaga képzésében, az nagyon hamar lemarad. Tekints úgy önmagad fejlesztésére, mint egy véget nem érő tanulási folyamat. Keresd az új ismereteket és tanulj a szakmád, iparágad legsikeresebb embereitől.

Asszertivitás

Tudnod kell mit képviselsz és ki is kell állnod mellette. Ez nem jelenti azt, hogy nem hallhatod és hallgathatod meg azt, amit más mond. A hallgatás egy nagyon fontos eleme a hatékony kommunikációnak, de ugyanakkor azt is tudnod kell, hogy mikor kell átvenned egy beszélgetésben az irányítást és érvényesítened a véleményed. Halld meg az ésszerű gondolatokat, ötleteket és kéréseket, de tudd, hogy mikor kell nemet mondanod. Egyszerre kell következetesnek és nyitott gondolkodásúnak lenned. Így nem csak könnyebben tudod érvényesíteni önmagad, de tiszteletet és bizalmat is válthatsz ki a környezetedből.

Kitartás

Gondolhatnánk, hogy a legsikeresebb vállalkozók nyílegyenesen haladtak a céljaik felé. Ám ez korántsem igaz. Legtöbbjük óriási vereségegbe és pofonokba szaladtak bele. Viszont ahelyett, hogy feladták volna, kulcsfontosságú momentumként tekintenek ezekre a vereségekre. A legnagyobb tanulságokat ekkor szerezték. Végrehajtották a változtatásokat és újra kezdték. És milyen jól tették! Közhelyként hangozhat, de nagyon igaz, hogy a kitartás a siker kulcsa.

Bátorság és kockázatvállalás

Nem elég kitalálnod a lépéseket, cselekedned is kell. Képzeld azt, hogy egyik lábad a tervezés, másik lábad a cselekvés. Kizárólag akkor juthatsz előre, ha megfelelő ütemben mindkettőt használod. Természetesen meg kell tervezni a lépéseket, át kell rágni az ötleteket, de végül döntést kell hoznod. Élhetsz az újratervezés jogával, de soha ne légy olyan, aki örökké tervez, de sosem cselekszik és egy helyben marad.

Összegzés

A vállalkozói sikeresség ritkán egyenes út. Rengeteg munkával és erőfeszítéssel jár a szükséges készségek, tulajdonságok és ismeretek elsajátítása. És bár az út koránt sem egyenes, de a másik oldalon ott van az, ami ugyan mindenkinek mást jelent, de garantáltan elérhető: SIKER

Soha ne felejtsd el: “Nehéz legyőzni azt, aki sosem adja fel.”

Hálás vagyok érte, hogy végigolvastad az írásomat és figyelmet szenteltél ezáltal arra, ami fontos neked. Jelen esetben ez önmagad és a vállalkozásod fejlesztése. Remélem, hogy ha csak egy kis lépéssel is, de tudtam segíteni. Olykor akár egy gondolat is meg tudja változtatni valaki életét.

Hogyan tovább?

Ezt a rövid írást korábban kizárólag az ügyfeleimnek küldtem el e-book formában.
Abban az esetben, ha még nem dolgoztunk együtt lehetséges, hogy van benned egyfajta bizonytalanság a hogyan továbbról. Biztos vagyok benne, hogy most kavarognak a gondolataid. Az is lehet, hogy az induló vagy már meglévő vállalkozásoddal kapcsolatban támadtak ötleteid, de még ködbe burkolódzik a megvalósításuk hogyanja.
Sok mindenre nincs lehetőség egy rövid írásban. Úgy gondolom, hogy az érintett tulajdonságok és készségek beépítéséhez legalább 2-3 hónap szükséges. Viszont elköteleződés és fókuszáltság nélkül ez akár súlyos évekbe is kerülhet.
Kívánom neked, hogy az említett tulajdonságok és készségek segítségével fantasztikus sikereket érj el.
Ha pedig érdekes és izgalmas számodra a közös munka gondolata, keress bátran és kérd e-mailben a térítésmentes első alkalmat az olahadamcoaching@gmail.com címen.