Vigyázz mit kívánsz vállalkozóként!

A legtöbb vállalkozó alig várja, hogy a következő szintre lépjen és növelje a vállalkozását. Azonban a siker másik oldala nem az állandó napfény és szivárvány. A már előre behűtött pezsgők durrogtatása után gyakran a kihívások magasabb szintje következik. Lehet még a pezsgő sem fogy el mire azt érzed, hogy minden sokkal bonyolultabb lett.
A növekedés sebezhetővé tehet, a túl gyors növekedés pedig sebekkel jár.
Gyakran kapom azon magam, hogy lendületet veszek és már rohanok is. Szerencsére ma már 31 évesen képes vagyok lassítani(van, hogy a szervezetem állít meg), de régebben ez korántsem volt így. Csak mentem előre, mintha nem lenne holnap. A végeredmény pedig egy kiégés lett.

A növekedés fájdalmas = A siker fájdalmas

Több ügyfelet akartál, de kevesebb időd maradt?
vagy
Hatékonyabb akartál lenni, de végül kimerültél?
vagy
Több pénzt akartál, de megnövekedett a stressz az életedben?

Ismerős fordulatok?

Miután megugrottad a vágyott szintet, rövid időn belül olyan minőségi problémákkal találhatod szembe magad, amire mások(vagy korább te is) azt mondják: “Bárcsak nekem is ilyen problémáim lennének…”

A jelenlegi megoldásaiddal ülteted el a vállalkozásodba a következő problémáid magvait.

A Nagy ház-effektus (Én csak így nevezem)

Sok család dönt a békésebb, nyugodtabb és kényelmesebb élet reményében egy nagyobb ház vásárlása mellett.
Ki ne vágyna erre!?
Vágynak a nagyobb térre, a kerti tóra, a családi összejövetelekre és még sorolhatnám. (És gyakran a státuszszimbólum adta ego tuningra.)

Kezdetben a család nagyon boldog. Majd szépen lassan a nagy boldogság átcsap a hétvégenti veszekedésbe.

Egy hosszú és fárasztó hét után jöhet a pihenés… Illetve jöhetne, csak előtte még le kell nyírni a füvet, amihez a legtöbb esetben senkinek sincs kedve. Gondozni kell a tavat, ki kell takarítani a házat és ráadásul mindjárt érkeznek a rokonok, akiket egy hónapja még jó ötletnek tűnt meghívni.
A szomszéd pedig meghallgatja az időszakos panaszkodást és a következőt gondolja magában: “Bárcsak nekem is ilyen problémáim lennének…”
Végeredményként pedig hamar nyűgként élhetik meg azt, amire korábban annyira vágytak. Pedig a nagy házzal, kerttel, kerti tóval, de még a rokonokkal sincs gond ebben esetben. Egész egyszerűen figyelmen kívül hagyták a nagyobb képet a ház vásárlást megelőzően.

A Kobra effektus

Amikor India brit fennhatóság alatt állt, a brit kormány megpróbálta csökkenteni a mérgező kobrák számát Delhiben. Minden elhullott kobráért jutalmat ajánlottak fel.
Remek ötletnek hangzik.
Az ötlet látszólag be is vált, rengeteg kígyót öltek meg a jutalomért cserébe. De idővel az emberek meglátták ebben a lehetőséget és elkezdtek kobrákat tenyészteni a plusz pénz reményében.
Amikor a kormány rájött erre, megszüntették a jutalmazási programot. Így viszont az összes kobratenyésztő szabadon engedte az értéktelen kígyóját. Ennek eredményeként a vadon élő kobrapopuláció még tovább növekedett.

Kauzalitás

A mindennapi életben éppúgy, mint a vállalkozásban, egymással összefüggésben lévő eseményeket tapasztalunk, amelyben az egyik esemény (az ok) kiváltja a másikat (az okozatot). Minden cselekedetnek következményei vannak és minden következménynek is következményei vannak. Ok és okozat.
A következményekről és további hatásaikról gondolkodni nehéz. Nagyon nehéz.
Munkám egyik legfontosabb része éppen ez, hogy segítsek ügyfeleimnek messzebbre tekinteni, mint ameddig egyedül látnak és így hozzásegíteni őket egy nagyobb képhez. Emellett pedig megoldani a következő problémát, még mielőtt bekövetkezne.

Vigyázz mit kívánsz…

Minden döntésed és minden elért cél egyben nem kívánt következmények sorozatát is elindítja. Egy hirtelen “remek ötletnek” a nem kívánt következményei óriásiak lehetnek. És könnyen az ellenkezője a tervezett eredménynek.
Ha van egy nagyszerű ötleted, gyakran jobb, ha nem azonnal cselekszel. Bármennyire is jónak tűnik…

Lassíts le!

A másod és harmadrendű gondolkodás sok munkát igényel. Nem könnyű rendszerekben, interakciókban és időben gondolkodni. Viszont ez az egyik, ha nem a legjobb módja annak, hogy elkülönülj a tömegtől.

Az üzleti életben a probléma az, hogy mire megállapítod vállalkozása kudarcának okát, már túl késő.
Miután a projekt kudarcot vallott, nem az lesz a legmegfelelőbb idő a nagy problémák megbeszélésére. Bölcsebb előre megjósolni az esetleges kudarcokat, mielőtt azok bekövetkeznének…

Azonban ehhez először le kell lassítani. 120.000 döntés/nap sebességnél a vállalkozásod volánjánál a legapróbb hiba is végzetes lehet.

Feladat

Képzeld el, hogy évente 12 millió forintot keresel.
És ha 12 hónapon belül több mint 120 millió forintot keresnél?
Nem hangzik rosszul, ugye? Na és mit szólsz az ezzel járó megnövekedett adóhoz?
Lehet, hogy a vállalkozásod már képes lenne száguldani, de te még vezetőként nem.
Lehet, hogy az autód képes 300km/órás sebességre, de te még nem vagy autóversenyző.
Lehet, hogy az izomzatod képes edzeni 100kg súllyal, de az ízületeid még nem.
A túl gyors növekedés minden esetben sérüléshez vezet.

Képzeld el, hogy milyen kihívások adódhatnak a vállalkozásodban, ha minden jobban megy, mint gondolnád?